Првог септембра 2021. године лансирана је јавна кампања за прикупљање средстава у заједници (crowdfunding) за набавку хидрауличног гинеколошког стола за потребе корисница услуга Дома здравља у Рашки. Кампању спроводи удружење особа са инвалидитетом “Срна”, у партнерству с Општином Рашка и фондацијом Цаталyст.

Све је већи број жена које оболевају од рака грлиће а статистика јасно указује да је ова болест излечива у 95% случајева, ако се открије на време, током редовних гинеколошких прегледа. Кроз своје активности у рашком округу, удружење особа са инвалидитетом “Срна” указује на проблем здравствене заштите, која није подједнако доступна свим женама.

Већ неколико деценија уназад, Дом здравља у Рашкој има на располагању само један гинеколошки сто који је веома висок и нема могућност прилагођавања што је нарочито отежавајуће за жене са физичким инвалидитетом. Како би све жене из Рашке и околине имале могућност за приступачан гинеколошки преглед, покрећемо кампању за набавку новог хидруаличног гинеколошког стола.

Зашто хидраулични сто? Његова специфичност је у томе што је омогућено његово хидраулично подизање и спуштање на висину која одговара женама са инвалидитетом али и трудницама, старијим и полупокретним женама. Нов сто ће омогућити лакши преглед за све жене, без обзира на њихове године, физичко и здравствено стање. Поред неопходних средстава, корз ову кампању желимо да подстакнемо наше суграђанке на редовне прегледе и тако унапредимо репродуктивно здравље наших мајки, сестара, кћерки, бака, другарица и колегиница.


Буџет:
ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДНИ СТО, МОДЕЛ ГРАЦИЕ ПРОИЗВОЂАЧА БОРЦАД, ЧЕШКА - 1.187.784,00 рсд
У цену је урачуната достава, уградња, сервис, апликативна обука и резервни делови.
Банкарска провизија – 6.000,00 РСД
Укупно: 1.193,784 рсд

Потребна нам је Ваша подршка да прикупимо средства за куповину и инсталацију хидрауличног гинеколошког стола! То можете урадити уплатом путем платфоме Донације.рс: https://www.donacije.rs/projekat/novi-ginekoloski-sto/ и/или на текући рачун удружења особа са инвалидитетом “Срна”, из Рашке.

СВРХА УПЛАТЕ: Донација за кампању “Учинимо гинеколошке прегледе приступачне свим женама!”
ПРИМАЛАЦ: Удружење особа са инвалидитетом “Срна“, Миљојка Росића 13, Рашка, 36350
РАЧУН ПРИМАОЦА: 160-386956-07