петак, 12 мај 2017 09:45

ХУДОЛИН И РАКИТИЋ О ПОДРШЦИ ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА РАШКИ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Шеф II сектора операција Делегације ЕУ, Штефен Худолин и менаџер Европског Прогеса Грем Тиндал са сарадницима посетили су јуче Рашку. Током састанка са председником општине Рашка Игњатом Ракитићем , уприличеним у посластичарници „Пахуљица“ чија је власница добила подстицајна средства од Европског Прогреса намењена малим и средњим предузећима и подстицању предузетништва, разговоарало се о актуелним пројектима које реализује општина Рашка у сарадњи са Европским Прогресом.
Председник општине Рашка Игњат Ракитић је нагласио да се захваљујући финансијској подршци Владе Швајцарске, Европске уније и Владе Републике Србије, имплементирају пројекти попут увођења Географског информационог система, израде планова детаљне регулације пословних зона Баљевац, Власово, Супње, израде Студије изводљивости и планских докумената за Голију. Донатори су такође подржали примену електронског система за издавање грађевинскох дозвола, израду ПТД за зграду за социјално становање, мост у Рватима и грејање у спортској хали. Посебан допринос општини Рашка донатори су дали кроз подршку малим и средњим предузећима, истакао је Ракитић.
Штефен Худолин је рекао да је општина Рашка једна од најактивнјих у привлачењу донаторских средстава, о чему сведоче и пројекти који се реализују и који су у претходним годинама имплементирани. Он је нагласио да су ЕУ и Влада Швајцарске до сада у југоисточну и југозападну Србију само преко Европског Прогреса уложили 5,5 милиона евра у инфраструктурне пројекте. Донатори су преко Европског Прогреса подржали женско предузетништво са 357.000 евра и 45 жена је добило опрему за започињање властитог бизниса. Мећу њима је и 5 предузетница из Рашке.
Посебна тема разговора Худолина и Ракитића била је нови програм који ће наследити Европски Прогрес. Како је истакао Штефен Худолин, програм ће обухватити много већи број општина и фокусираће се на стварање добре пословне климе на локалу за привлачење инвестиција и на инфраструктурне пројекте.
Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).
Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Прочитано 1519 пута

IT administrator
admin@raska.gov.rs

www.raska.gov.rs


Прилози РТВ РАШКА