Горан Павловић

Горан Павловић

IT administrator
admin@raska.gov.rs

Веб сајт:: http://www.raska.gov.rs

Општинска управа општине Рашка, Одсек за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, на основу чл.45а. Закона о планирању и изградњи („Сл.гласник РС“, бр.72/09, 81/09-исправка, 64/10-одлука УС, 24/11, 121/12, 42/13-одлука УС, 50/13-одлука УС, 54/13-одлука УС, 98/13-одлука УС, 132/14 и 145/14) и чл.36. Правилника о садржини, начину и поступку израде докумената просторног и урбанистичког планирања („Сл.гласник РС“, бр.64/15),

ОГЛАШАВА

ИЗЛАГАЊЕ НА РАНИ ЈАВНИ УВИД 

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ

ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ

СУВО РУДИШТЕ НА КОПАОНИКУ

 

Рани јавни увид трајаће 15 дана, од 29.03.2017.год. закључно са 12.04.2017.год. Материјал за рани јавни увид, биће изложен, сваког радног дана, од 8.00 до 13.00 часова, у згради Општинске управе Рашка, у свечаној сали Општине Рашка и Одсеку за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине (канцеларија бр. 2), као и на интернет страни Општине Рашка (www.raska.org.rs). 

Заинтересованим правним и физичким лицима која врше увид у изложени материјал за рани јавни увид, Одсек за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, пружиће све потребне информације и стручну помоћ, у вези са појединим решењима и евентуалним давањем примедби и сугестија. Овлашћено лице за давање обавештења је Бранко Костић, дипл.инж.арх. - шеф Одсека за урбанизам.

Обавештавају се и позивају органи, организације и јавна предузећа, који су овлашћени да утврђују услове за заштиту и уређење простора и изградњу објеката, да доставе мишљења на изложени материјал за рани јавни увид. 

Примедбе и сугестије на изложени  материјал, могу се доставити током трајања раног јавног увида у писаном облику, Општинској управи општине Рашка, Одсеку за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, 36350 Рашка, ул. Предрага Вилимоновића бр. 1, лично на писарници или поштом, закључно са 12.04.2017.год.

 

По завршеном раном јавном увиду, Општинска управа општине Рашка, Одсек за урбанизам, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, припрема извештај о обављеном раном јавном увиду, који усваја Комисија за планове општине Рашка

 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је у суботу, 25.марта, реновирано купатило у Јошаничкој Бањи. У реконструкцију бањског купатила уложено скоро 15 милиона динара. Највећи део средстава, око 10 милиона динара, обезбедило је Министарство туризма, док је у реализацији пројекта са око 5 милиона динара учествовала општина Рашка. Купатило сада располаже са 8 хидромасажних када, ђакузијем и туш кабинама. Унутар купатила налази се и базен са термоминералном водом димензија четири пута четири метра за 15 особа.

Отварање бањског купатила значи повратак Јошаничке бање на мапу здравственог туризма у Србији. У питању је иначе старо здање из 1935. године које је под заштитом државе као културно добро. 

Отварајући реконструисани објекат, министар Љајић је између осталог рекао: 

“Ретко ћете наћи у земљи, са пуно термалних извора, такве референце које имају овде у Јошаничкој бањи термални извори. Ми то морамо да искористимо. Ово је корак у том правцу, ја се надам да ће врло брзо бити реконструисано и старо купатило. Спремни смо да помогнемо додатно локалној самоуправи да уредимо старо купатило, и на овом простору направимо један мини комплекс за здравствени, њеллнесс и спа И рекреативни туризам.Надам се да ће бања бити нови центар здравственог и рекреативног туризма, не само у овом делу Србије већ у читавој земљи. Обично се у туризму каже да није важно шта имате, већ оно што имате да знате на најбољи начин да искористите", нагласио је Љајић. Како каже потенцијал за развој туризма постоји, јер на свега 24 километра од Јошаничке бање налази се Копаоник који годишње посети 120.000 људи, те да је "грех" део тих људи не довести у Јошаничку бању.Министар је подсетио да бања може да направи добру туристичку понуду, јер има пет термалних извора са температуром на извору близу 80 степени Целзијуса. Министар трговине и туризма Расим Љајић обелоданио је да је за улагање у Јошаничку бању заинтересован један инвеститор и да су у току преговори о улагањима у хотел с циљем повећања смештаних капацитета.

"Разговарали смо са једним инвеститором који је заинтересован да улаже у Јошаничку бању. Довешћемога почетком априла да видимо  постоји ли начин да он уложи новац да се уреди и опреми хотел", рекао је Љајић.

 

Заменик председника општине Рашка Ђорђе Гогић каже да је општина Рашка првенствено у туризму и пољопивреди препознала потенцијале развоја и да ће све своје капацитете искористити за унапређење ових привредних грана. “За нас који живимо у Рашки, Јошаничка Бања је посебно важна. Мислим да више немамо изговора да пропуштамо прилике и да стално заборављамо Бању. Мислим да смо кроз добро написане пројекте за које смо добили новац, показали да се клима мења и да желимо да Бања постане важна туристичка дестинација. Оно што нас очекује јесте партерно уређење приобаља реке Јошанице, што ће додатно допринети лепшем изгледу места. Поред тога, захваљујући разумевању Министарства туризма, биће уређен и парк који ће имати различите садржаје намењене посетиоцима”, истиче Гогић.

Директор Туристичке организације Рашка Раденко Цветић каже да се последњих година у развој туризма, као једне од најпрофитабилнијих грана привреде, доста улаже. Уређењем купатила, али и улагањем у инфраструктуру, очекује се да се Јошничка Бања боље позиционира на туристичком тржишту:

“Будите сигурни да ће отварање бањског купатила имати огроман ефекат на развој туризма у Јошаничкој бањи. Јошаничка бања има око 250 кревета. До сада је то било у одређеној мери попуњено наравно без икаквог организованог довођења туриста и без икаквих пратећих услуга. Започетим радовима стварамо услове за оживљавање приватног сектора, а самим тим и за повећање броја запослених. Сарадња са ресорним министарством је на изузетном нивоу и не могу а да не кажем да смо недавно добили око 15 милиона динара за уређење парка и изградњу базена. Све ово што је рекао министар уверава ме да смо на добром путу и да ћемо заједничким улагањима направити савремени спа цента који ће задовољити укусе и најпробирљивијих туриста“, наглашава Цветић. Боравећи у Јошаничкој Бањи министар Расим Љајић је рекао да би за привлачење што већег броја туриста најбоље било да Рашка заједно са Копаоником, Врњачком бањом, Краљевом, Брусом, Куршумлијом и Новим Пазаром оснује регионалну туристичку организацију.

 

понедељак, 27 март 2017 09:55

МИНИСТАР ОТВАРА БАЊСКО КУПАТИЛО

Министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Расим Љајић свечано ће сутра, 25.марта, у 10:30, отворити реновирано бањско купатило у Јошаничкој Бањи . 

Купатило саграђено  1935.године добило је нови изглед  захваљујући  средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и општине Рашка.  Вредност инвестиције је око 15 милиона динара. 10 милиона динара обезбедило је  Министарство, док су око 5 милиона динара инвестирали општина и ТСО. Урађено  је комплетно реновирање ентеријера, што укључује нову водоводну, топлотну и електро мрежу, обнову базена и постављање 8 хидро-масажних када. Уз препоруку лекара, каде ће бити коришћене за физикалну терапију и лечење болести коштано-зглобног система, псоријазе и екцема, као и за друга медицински индикована обољења. Поред тога, бањско купатило ће се користити и у рекреативне сврхе. 

 Пре неколико  дана ТСО је од  Министарства трговине, туризма и телекомуникација добила додатних  15 милиона  за уређење парка са отвореним базеном. Још  6 милиона динара неопходних за завршетак читавог пројекта биће обезбеђено из буџета општине Рашка.

 Ново купатило у Јошаничкој Бањи је подигнуто 1935.године и представља непокретно културно добро као споменик културе. Купатило је приземна грађевина и као такво има симетричну основу, са централним делом и бочним крилима. Фасада  је равна и издужена, карактерише је  дубок кровни венац, атика са великим полукружним отворима. Кров је раван над централним делом, док су изнад бочних крила формиране плитке куполе.  Архитектура грађевине јасно одражава његову намену. Код обликовања фасада осећа се извесни утицај касне сецесије..

Ново купатило поред архитектонских поседује и историјске и балнеолошке вредности.

 

Јошаничка бања има 5 извора минералних вода, који се убрајају међу најтоплије у земљи. Главни извор даје 7 литара воде у секунди и температуре је 78 степени Целзијуса. Остали извори су укупног капацитета 30 литара у секунди. Воде Јошаничке бање припадају групи хипертерми, садрже натијум, калијум, калцијум, хидрокарбонате, сулфате и флуор. Могле би се успешно користити у балнеолошком третману код запаљенског, дегенеративног и екстраартикуларног реуматизма, неких врста стерилитета, кожних обољења и код свих секундарних обољења насталих после повреда и после оперативних стања. 

Вода Бање била је позната и њеним историјским становницима. Наиме, минералну воду користили су и Римљани, а пре њих вероватно и доисторијски становници овог подручја.

Прво стручно испитивање лековитости вода Јошаничке Бање вршено је 1834. године. Вода је испитивана на Бечком медицинском универзитету на захтев кнеза Милоша па је том приликом вода Јошаничке Бање изједначена са водама Рибарске и Брестовачке Бање.

Наредне 1835. године воду је испитао и барон Хердер, краљевско-саксонски управитељ рудокопа, и исто наставио поново 1846. године. Тих година у Јошаничкој Бањи су се лечили чланови породице кнеза Милоша.

У свом обиласку терена, Јосиф Панчић је посветио нешто више пажње Јошаничкој Бањи и о њој рекао следеће: „Да је најтоплија у Јевропи и нема себи друге до оне у Бруси и Малој Азији и још да се по медичкој редњи може мерити с водом у Гострону, само што је ова много топлија“.

Сем Хердара лековитост воде су још испитивали и лекар Куниберт, Шлезингер и Шанс 1882. године, сви из Беча. Лековитост воде су испитивали и наши лекари, др. Лека и Шчербаков.

Привредна комора Србије у сарадњи са Асоцијацијом града Шенџена за економску и културну сарадњу са земљама Централне и Источне Европе (Shenzhen Central and Eastern European Countries Economy and Culture Association – CEEEC www.szceeec.com), организује Недељу привреде, трговине и културе Србије у Шенџену у периоду од 26. до 28. марта. На позив привредне Коморе Србије на скупу ће учествовати и председник општине Рашка Игњат Ракитић. У сусретима са кинеским партнерима председник општине Рашка представиће потенцијале за улагања у пољопривреду, дрвну индустрију, обновљиве изворе енергије и туризам, као и могућности успостављања сарадње у области културе. У делегацији Србије биће представници Министарства економије, Министарства културе, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, привредници, представници универзитета, института и других организација, који ће упознати кинеску страну са секторима са највећим потенцијалом као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, ИКТ,  енергетика, транспорт и трговина, туризам, а биће организована и изложба репрезентативних српских компанија и производа. Посебан део програма односи се на  Округли сто универзитета 1+16 на коме ће бити размењена мишљења око будућих изазова и могућности у развоју Новог пута свиле.  

Провинција Гуандонг у којој се налази град Шенџен представља најдинамичније економско подручје у НР Кини (БДП од 838,60 милијарди долара) са 105 милиона становника, док је Шенџен један од највећих иновативних и индустријских центара света у области електронике и телекомуникација. Заступљени су и други сектори, као што је машиноградња, индустрија грађевинског материјала, текстилна, хемијска индустрија и др. Према индустријској производњи, Шенџен се налази на другом месту у Кини, а уједно је и седиште најуспешнијих националних и међународних компанија (Huawei, ZTE, BYD, Tencent, Apple, Foxconn, и др.).

Кинески партнери сносе трошкове боравка у Кини свих чланова привредно-државне делегације, што укључује 3 ноћења, трансфер у локалу, организацију изложбе и представљање најбољих српских производа и компанија, као и организацију Б2Б сусрета.  

 

24.03.2017.год.

Навршава се 18 година од почетка НАТО агресије на тадашњу СРЈ.

Напади започети 24. марта, трајали су 11 недеља и према проценама различитих извора у њима је погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе. Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20.00 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање.

Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око сто милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а, док је група економиста Г17 штету проценила на 29,6 милијарди долара.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак међународних војних трупа.

Јединице ВЈ повукле су се са Косова након доношења резолуције УН, а прве међународне трупе ушле су на територију Косова из Македоније већ 12. јуна 1999. године.

То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД.

Према подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило око 230.000 Срба и Рома, а вратило се око 800.000 избеглих Албанаца.

Током НАТО агресије живот је изгубило  60 припадника 37.МОТБ. Међу погинулим припадницима Војске Југославије и Министарства унутрашњих послова су и 32 житеља општине Рашка. 

Општина Рашка и Регионална aгенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, организују презентацију програма државне помоћи намењену  постојећим и новим привредним субјектима. Општина Рашка позива све  заинтересоване привреднике ( предузетнике и мала и средња предузећа ) као и младе који планирају да започну свој бизнис, да присуствују презентацији која ће се одржати у петак , 24.03.2017. године у сали бившег Комитета у Рашки са почетком у 11 часова. Привредници ће бити информисани о доступним конкурсима за куповину опреме, куповину/ санацију и доградњу објеката, подршку извозу, подршку за куповину опреме за почетнике у бизнису. Поред тога привредницима ће бити омогућен директан контакт са представницом Регионалне aгенције која ће бити у могућности да заинтересованим привредницима пружи техничку помоћ приликом попуњавања и слања документације за конкурс. За све додатне информације, можете се обратити Тијани Пајевић Ђорђевић на телефон 036/736-281 или на е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

АГЕНДА

 

11:00-11:10 Програм подршке почетницима за започињање посла start -up

11:10-11:20 Програм подршке извозницима

11:20-11:30 Програм подршке развоју конкурентности

11:30-11:40 Програм подршке иновативним ММСП

11:40-11:50 Програм подршке економском развоју

11:50-12:00 Програм подстицања развоја предузетништва кроз развојне пројекте

12:00-12:30 Питања и одговори

ИЗВЕШТАЈ СА 20. СЕДНИЦЕ  ЧЕТВРТОГ САЗИВА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА 

 

На 20.седници Општинског већа усвојен je Извештаја  o пословању ЈКП „ Рашка“ за 2016.годину. Како стоји у извештају, постројење за прераду воде у Беоцима обезбеђивало је довољне количине воде за пиће и сви параметри исправности воде били су  у прописаним границама. Количина воде произведене и дистрибуиране у мрежу према Рашки у 2016.години износила је 992.457 м2, према Баљевцу 330.819м2 и према Копаонику 337.292м2, што је задовољило потребе корисника. Од стране  Хигијенског завода из Краљева испитано је 340 узорака, који су узтети са мреже у Рватима, Баљевцу и Јошаничкој Бањи, што сведочи о хемојској и бактериолошкој исправности воде .

Чланови Већа су усвојили Извештаја о раду ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу  у општини Рашка за 2016.годину. Како стоји у извештају о програму пословања за 2016.годину, вршене су парцелације,  пејзажна уређења, санирани  путева на територији општине Рашка и то у дужини од 77 км, а за то је издвојено 127 милиона динара, редовно је одржавана јавна расвета за коју је утрошено 3.200.000,оодинара  и др.  Крајем године је извршена реорганизација  ЈП Дирекције за урбанизам и изградњу у складу са Законом  о јавним предузећима у ЈКП  „Путеви“ Рашка.

Општинко веће је усвојило и извештаја о раду Општинског правобранилаштва за 2016.године, као и Програм и план  рада Општинског  правобранилаштва за 2017.годину. На основу извештаја о раду, Општинско правобранилаштво је задатке и послове које су пред њега поставили Закон и Одлуке о правобранилаштву извршило у потпуности. Од укупних 308 предмета из различитих правних области,  решено је 215, док 93 предмета нису решена. 

Једногалсно је усвојен и предлог Одлуке о давању  непокретности на коришћење и управњање и то на кат. парцели 147 КО Рашка, на којој је општина Рашка као инвеститор изгрдила азил за псе у површини од 228,53м2, који се даје на коришћење и управљање ЈКП „Рашка“. Из напред наведног разлога  дата је и сагласност на измену и допуну сисетамтизације ЈКП „Рашка“, где је предвиђена систамтизација за два ветеринара и 4 хигијеничара. 

Чланови Већа су усвојили и предлог Одлуке о давању сагласности  за озакоњење на кат. парцела бр. 125/1 и 233/8 КО Рашка, а све у склопу пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група“  који спроводи Екуменска хуманитарна организација у партнерству са општином Рашка. 

Чланови Већа су размотрили и усвојили  Предлог Правилника  о условима и критеријумима за доделу новчане накнаде за образовање и усваршавање даровитих ученика и студената на терет буџета општине Рашка. Право на новчану надокнаду имају ученици основних, средњих школа, студенти основних, мастре,академских студија, специјалистичких струкованих, специјалистичких академских студија , студенти  докторских академских студија акредитованих високошколских установа.

Општинско веће је размотрило и закључак Комисије за социјална питања. Од пристигла 33 захтева, одобрено је 25. Укупан износ одобрених средстава је 320.000,оо одинара.

Размотрен је и  усвојен Извештај о раду Комисије за споровођење поступка бесповратних финасијских средстава из буџета општине Рашка за удружења грађана за период од 0.01 до 31.12.2016.године. Како стоји у извештају Комисија је радила у два сазива,а у претходној години било два конкурса, један за културу,а други сва остала удружења. По првом конкурсу финансирани су пројекти 6 удружења. На другом конкурсу је учествовало 35 удружења, а након селекције финансирани су програми 28 удружења грађана. 

  

17.03.2017.године  

На основу члана 47. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'' број 129/07) и члана 8. Пословника о раду Општинског већа општине Рашка,

 

ЗАКАЗУЈЕМ

20. СЕДНИЦУ ЧЕТВРТОГ САЗИВА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ РАШКА

Седница ће се одржати 17. марта 2017. године (петак) у Сали Општинске управе Рашка (ул. П. Вилимоновића 1, на I. спрату) са почетком у 10,00 часова.

За ову седницу предлажем следећи

ДНЕВНИ РЕД

- УСВАЈАЊЕ ЗАПИСНИКА СА 19. СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ РАШКА;

1. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О СТЕПЕНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП „РАШКА“ ЗА 2016. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ИЗВЕШТАЈА О СТЕПЕНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП „РАШКА“ ЗА 2016. ГОДИНУ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Радомир Јаћовић, вд директора ЈКП „Рашка“ Рашка.

2. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О СТЕПЕНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈП ДИРЕКЦИЈА ЗА УРБАНИЗАМ И ИЗГРАДЊУ У ОПШТИНИ РАШКА ЗА 2016. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ИЗВЕШТАЈА О СТЕПЕНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈП ДИРЕКЦИЈА ЗА УРБАНИЗАМ И ИЗГРАДЊУ У ОПШТИНИ РАШКА ЗА 2016. ГОДИНУ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Дарко Милићевић, директор ЈКП Путеви Рашка.

3. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈA О РАДУ ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2016. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УСВАЈАЊУ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2016. ГОДИНУ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Горица Гајевић, општински правобранилац.

4. РАЗМАТРАЊЕ ПРОГРАМА И ПЛАНА РАДА ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2017. ГОДИНУ И УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ПРОГРАМ И ПЛАН РАДА ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА 2017. ГОДИНУ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Горица Гајевић, општински правобранилац.

5. УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ДАВАЊУ НЕПОКРЕТНОСТИ НА КОРИШЋЕЊЕ И УПРАВЉАЊЕ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Спасоје Андрић, начелник Општинске управе.

6. УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ ЗА ОЗАКОЊЕЊЕ НА КАТ. ПАРЦЕЛАМА БР. 125/1 И 233/8 КО РАШКА;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Спасоје Андрић, начелник Општинске управе.

7. ПРЕДЛОГ ПРАВИЛНИКА О УСЛОВИМА И КРИТЕРИЈУМИМА ЗА ДОДЕЛУ НОВЧАНЕ НАКНАДЕ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И УСАВРШАВАЊЕ ДАРОВИТИХ УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Вељко Раковић, члан Општинског већа општине Рашка.

8. РАЗМАТРАЊЕ ЗАКЉУЧКА И ЗАПИСНИКА КОМИСИЈЕ ЗА СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА ГРАЂАНА ОПШТИНЕ РАШКА ОД 09. МАРТА 2017. ГОДИНЕ СА ПРЕДЛОГОМ РЕШЕЊА О ДОДЕЛИ ЈЕДНОКРАТНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Владан Чоловић, члан Општинског већа општине Рашка и председник комисије.

9. РАЗМАТРАЊЕ ПРИГОВОРА „МК МОUNTAIN RESORT“ КОПАОНИК И „KPI“ D.O.O. БЕОГРАД НА ИЗВЕШТАЈ ОДСЕКА ЗА УРБАНИЗАМ, СТАМБЕНО КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОД 20.01.2017. ГОДИНЕ И ДОНОШЕЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕГ ЗАКЉУЧКА;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Зорица Здравковић, самостални стручни сарадник са имовинске послове.

10. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈA О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА ДОДЕЛЕ БЕСПОВРАТНИХ ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ РАШКА ЗА УДРУЖЕЊА ЗА ПЕРИОД ОД 01.01. ДО 31.12.2016. ГОДИНЕ И ДОНОШЕЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕ ОДЛУКЕ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Зоран Симовић, члан Општинског већа и председник комисије.

11. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О УПОТРЕБИ СРЕДСТАВА ИЗ ТЕКУЋЕ БУЏЕТСКЕ РЕЗЕРВЕ ЗА 2017. ГОДИНУ;

ИЗВЕСТИЛАЦ: Миладија Миливојевић, шеф Одсека за буџет, финансије и ЛПА.

12. ТЕКУЋА ПИТАЊА.

Позивам Вас да присуствујете овој седници.

С поштовањем, 

 

ПРЕДСЕДНИК

ОПШТИНЕ РАШКА

Игњат Ракитић

петак, 10 март 2017 14:36

Бирачки списак

Ha основу члана 14, 15, 16. и 21. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник PC", број 104/2009 и 99/2011), Одлуке о расписивању избора за председника Републике Србије („Службени гласник" PC", број 15/2017) који су расписани за 02. април 2017. године, Оштинска управа Рашка

ОБАВЕШТАВА

1. Грађане општине Рашка да je део бирачког списка за општину Рашка

изложен на увид у згради Општинске  управе општине Рашка, Предрага Вилимоновића бр. 1,

канцеларија бр. 14 на првом спрату.

Увид у бирачки списак грађани могу да изврше у периоду од 03.03.2017. године до 17.03.2017. године до 24,00 часа, када се бирачки списак закључује, сваког радног дана и суботом у периоду од 7,00 до 15,00 часова.

У овом периоду, грађани уз личну карту, односно интерно расељена лица уз личну карту и картон о пријави боравка, могу Одељењу за општу управу Општинске управе општине Рашка, поднети захтев за доношење решења на којима се заснивају промене у бирачком списку.

2. Од проглашења кандидата за председника Републике Србије, право на увид

и на подношење захтева за промену у бирачком списку има политичка странка,

коалиција политичких странака и група грађана или лице које он овласти no истом

поступку no коме то право имају и грађани. Уз захтев се прилажу овлашћење и

потребни докази.

3. Грађани општине Рашка могу да Одељењу за општу управу општине Рашка, најкасније 5 дана пре закључења бирачког списка, тачније до

11.03.2017. године у 24,00 часа, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак

да ће бирач на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати

према месту боравишта у земљи.

4. Бирачи који имају боравиште у иностранству могу Одељењу за Општу управу

општинске управе општине Рашка да, најкасније 5 дана пре закључења бирачког списка,

тачније до 11.03.2017. године у 24,00 часа, да поднесу захтев да се у бирачки списак

упише податак да ће бирач на предстојећим изборима за председника Републике

Србије гласати у иностранству.

5. Малолетна лица која до 02.04.2017. године и на дан 02.04.2017. године стичу

бирачко право могу код Одељења за општу управу Општинске управе општине Рашка

изврше проверу података у бирачком списку.

6. Решења о променама у бирачком списку од закључења бирачког списка,

односно од 17.03.2017. године, na све до 72 часа пре дана одржавања избора.до

29.марта 2017.године, доноси Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Захтеви за промену у бирачком списку подносе се Министарству државне управе и локалне самоуправе непосредно или преко Општинске управе општине Рашка.

 

ОПШТИНСКА УПРАВА ОПШТИНЕ РАШКА Број: 208-435/2017, дана 06.03.2017. године.

 

петак, 10 март 2017 10:36

И Н Т Е Р Н И К О Н К У Р С

На основу члана 18. став 3. Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору (''Сл. гласник РС'', број 68/15), Уредбе о интерном конкурсу (''Сл.гласник РС'', број 17/2016), члана 23. Одлуке о Општинској управи општине Рашка (''Сл.глас. општине Рашка'', број 168/16 од 31.10.2016.) и Решења о попуњавању радног места путем интерног конкурса у Општинској управи општине Рашка број 112-259/16 од 28.11.2016. године, начелник Општинске управе општине Рашка, расписује

 И Н Т Е Р Н И   К О Н К У Р С

објављен 10.03.2017. године

За пријем у радни однос на неодређено време, једног  извршиоца, у  Општинској управи  општине Рашка: 

1. Радно место: 

 ПРОСВЕТНИ ИНСПЕКТОР

2. Место рада: 

Општинска управа општине РАШКА, ул. Предрага Вилимоновића бр. 1 

 

3. Услови за рад на радном месту: 

Поред општих услова за запослење, прописаних чланом 80. , Закона о запосленима   у аутономним покрајинама  и јединицама локалне самоуправе (''Сл.гласник РС,''бр. 21/16),   кандидат треба да испуњава и следеће посебне услове: 

1. Мастер академске студије у области правних наука , са претходно завршеним основним академским студијама  у тој облати или дипломирани правник са стеченим образовањем на основним студијама и трајању од најмање четири године по пропису који је уређивао  високо образовање до 10.09.2005 године ., са положеним стручним испитом за рад у органима државне управе  или са положеним испитом за секретара установе  и који има најмање 5 година радног искуства  у државним органима  органима аутономне покрајине или органима јединице локалне самоуправе  на пословима образовања и васпитања  или другим инспекцијским пословима. 

или

2. Лице са стеченим образовањем из чл.8. ст.2. Закона о основама система образовања и васпитања , положеним  стручним  испитом , односно лиценцом за наставника , васпитача и стручног сарадника са најмање 5 година радног искуства  у области образовања  и васпитања ,као и државним стручним испитом. 

- Познавање рада на рачунару

- Положен стручни испит за рад у органима државне управе 

4. Докази о испуњавању општих и посебних услова   у оригиналу или овереној фотокопији и то: 

- диплому о стеченој стручној спреми; 

- уверење о држављанству  

- извод из матичне књиге рођених; 

- уверење Полицијске управе да кандидат није осуђиван за кривично дело на безусловну казну затвора од најмање 6 месеци или за кажњиво дело које га чини неподобним за обављање послова у државном органу (прибавља управа) послова у државном органу(прибавља управа) .

- доказ да је у радном односу на неодређено време у систему локалне самоуправе (решење, уговор о раду или други документ); 

- доказ о положеном државном стручном испиту. 

5. Рок за подношење пријава: 

Пријаве се подносе у року од 15 (петнаест) дана од дана објављивања Конкурса на огласној табли општине Рашка 

18. Лице задужено за давање обавештења о Интерном конкурсу: 

Начелник Општинске управе општине Рашка – Спасоје Андић, 036 734-430  или  Шефу одсека Чомагић Мирославу на тел. бр. 036  733-946

19. Адреса на коју се пријаве подносе: 

Пријаве се подносе начелнику Општинске управе општине Рашка, на адресу: Општинска управа општине Рашка , ул. Предрага Вилимоновића бр.1 , 36350 Рашка, са назнаком ''Пријава на интерни конкурс за радно место: ПРОСВЕТНИ ИНСПЕКТОР . 

НАПОМЕНЕ: 

Непотпуне, неблаговремене и недопуштене пријаве биће одбачене. 

Положен државни стручни испит је услов за рад . Међутим, како је самим Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору уређено да се интерни конкурс врши само међу запосленима на неодређено време у систему локалне самоуправе у који улазе и организационе јединице код којих не постоји обавеза полагања државног стручног испита, а обзиром на члан 16. Закона о забрани дискриминације (''Сл.гласник РС'', број 22/09) који забрањује дискриминацију у области рада која обухвата између осталог, право на рад кандидатима који су конкурисали без приложеног доказа о положеном испиту, пријава ће, уколико испуњавају остале услове, бити прихваћена уз обавезу која ће бити прописана појединачним актом, да у датом року да  положе државни стручни испит што ће уједно бити услов за даљи рад, у складу са одредбама Закона о државној управи (''Сл.гласник РС'', бр. 79/05, 101,07,95/10 и 99/14). 

Интерни конкурс објављен је на званичној интернет страници општине Рашка и огласној табли Општинске управе општине Рашка.

 Прилози РТВ РАШКА