email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 01 фебруар 2023 09:42

Унапређење здравствених услуга у општини Рашка захваљујући ЕУ подршци

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У општини Рашка је уз подршку Европске уније (ЕУ) преко програма ЕУ ПРО Плус, који се реализује у сарадњи са Министарством за европске интеграције, почела реконструкција здравствене станице у насељу Баљевац како би се становништву обезбедила боља здравствена заштита.
Радови, које ЕУ финансира са скоро 180.000 евра, обухватају изолацију спољних зидова и међуспратних конструкција, замену столарије и уградњу котлова на пелет, као и изградњу приступне рампе за особе са инвалидитетом. Додатно у оквиру пројекта биће набављен и један мобилни ЕКГ апарат, један дефибрилатор, један суви стерилизатор и возило хитне помоћи.
„Ми континуирано радимо на унапређењу квалитета здравствених услуга које пацијенти добијају у Дому здравља али и у свих шест здравствених станица на територији општине. Здравствена станица у Баљевцу која има одељење за здравствену заштиту деце и одраслих, патронажу и стоматолошку праксу ће уз подршку ЕУ и учешће општине од скоро 50.000 евра значајно подићи квалитет и ефикасност услуга а томе ће допринети и нова опрема”, рекао је председник општине Рашка Немања Поповић. Како је додао нови систем грејања и постављена изолација допринеће енергетској ефикасности објекта али ће омогућити и уштеде које ће бити коришћене за набавку друге неопходне медицинске опреме за ову здравствену станицу.
Такође, „Удружење психолога Нови Пазар“, које је партнер на пројекту, обезбедиће шестомесечну правну помоц́ корисницима, а организоваће и радионице на тему здравља на радном месту.
Радови које изводи фирма Биро Рамарк из Чачка, изабрана у поступку јавне набавке који је спровела општина Рашка, трајаће 90 дана.
Пројекат у општини Рашка је један од 32 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма са преко пет милиона евра како би се унапредио квалитет живота људи кроз обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације.
Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

За додатне информације, молим Вас контактирајте: Марија Радуловић
Мобилни: +381 (0)63 861 4524, Електронска пошта:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Прочитано 1211 пута