На основу члана 43. Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености («Сл. гласник РС», број 36/2009 и 88/2010),члана 3. Споразума о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања између Националне службе за запошљавање  и Општине Рашка број 1208-101-5/2014 од 05.08.2014.године, а у складу са Националним планом запошљавања и Локалним акционим планом запошљавања Општине Рашка за 2014. годину 

 

Општина Рашка  у сарадњи са Националном службом за запошљавање

расписују:

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА СТРУЧНА ПРАКСА У 2014. ГОДИНИ

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Програм стручне праксе намењен је незапосленим лицима која се први пут стручно оспособљавају за занимање за која су стекла одређену врсту и степен стручне спреме или која су се стручно оспособљавала краће од времена потребног за полагање приправничког/стручног испита, а ради  стицања услова за полагање приправничког/стручног испита, у складу са законом или општим актом послодавца, без заснивања радног односа. 

Програм стручне праксе траје у складу са законом, а најдуже 12 месеци, односно у складу са актом о организацији и систематизацији послова код послодавца, и то:

-до 6 месеци за приправнике са средњим образовањем,

-до 9 месеци за приправнике са вишим или високим трогодишњим образовањем,

-до 12 месеци за приправнике са најмање четворогодишњим високим образовањем.

Лице које се стручно оспособљавало краће од времена потребног за полагање приправничког/стручног испита, у програм се укључује за преостали период потребан за стицање услова за полагање приправничког/стручног испита. 

II НАМЕНА И ВИСИНА СРЕДСТАВА

Tоком трајања програма стручне праксе ангажована лица остварују право на: 

1.новчану помоћ у месечном износу од: 

-14.000,00 динара за лица са средњим образовањем,      

-17.000,00 динара за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем и

-20.000,00 динара за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем; 

2.доприносе за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом 

 

III ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА 

Услови

Право учешћа у реализацији програма стручна пракса може остварити послодавац под условом: 

-да има седиште на подручју Општина Рашка

-да уредно измирује обавезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање; 

-да је законом или актом о организацији и систематизацији послова код послодавца као услов за рад на одређеним пословима прописана обавеза обављања приправничког стажа;

-да је измирио раније уговорне обавезе према Националној служби, осим за обавезе чија је реализација у току;

-да има најмање једно запослено лице; 

-да ангажује незапослено лице пријављено на евиденцију Националне службе које:

  • има средње, више или високо образовање
  • нема радног искуства у струци или нема радног искуства у својству приправника, довољног за стицање услова за полагање приправничког /стручног испита
  • у периоду од шест месеци пре подношења Захтева није било у радном односу код истог послодавца
  • има пребивалиште на територији Општине Рашка

-да има кадровске и друге капацитете за стручно оспособљавање лица, односно има запосленог ментора који, уколико позитивним прописима није другачије одређено, испуњава следеће услове: 

oима одговарајућу струку, најмање je истог нивоа образовања као и приправник и 

oима најмање 12 месеци радног искуства у струци. 

Послодавац који има до 10 запослених има право да у програм укључи до два незапослена лица, а послодавац који има преко 10 запослених има право да у програм укључи незапослена лица чији број не може бити већи од 20% укупног броја запослених. 

Национална служба за запошљавање у сарадњи са послодавцем и Локалним саветом  за запошљавање врши селекцију незапослених лица која ће бити укључена у програм. 

Документација за подношење захтева:

-захтев за учешће у програму на прописаном обрасцу;

-фотокопија решења надлежног органа о упису у регистар, уколико подносилац захтева није регистрован у АПР;

-обавештење Пореске управео поднетој појединачној пореској пријави ППП ПД и Извод из електронске базе података Пореске управе (ЕБП-ПУРС), оверен од стране послодавца за последњи месец који претходи месецу у коме је поднет захтев,

-извод из закона/општег акта  послодавца, где је као услов за рад на одређеним пословима прописана обавеза обављања приправничког стажа;

-радна биографија ментора на прописаном обрасцу Националне службе;

Национална служба задржава право да тражи и друге доказе релевантне за одлучивање о захтеву подносиоца.

Начин подношења захтева:

Захтев за учешће у програму, подноси се надлежној организационој јединици Национaлне службе – филијали Краљево/служба Рашка, непосредно или путем поште, на прописаном обрасцу, који се може добити у организационој јединици Национaлне службе – Служба Рашка.

IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 

Одлука о спровођењу програма стручна пракса доноси се на основу провере  поднетог захтева за учешће у програму. 

Провера поднетих захтева

Национална служба проверава усклађеност поднетог захтева и приложене документације са условима из Јавног позива. У циљу провере испуњености услова из Јавног позива по поднетом захтеву, Национална служба задржава право да изврши службени обилазак послодавца.

Одлука о спровођењу програма стручне праксе 

Одлуку о спровођењу програма стручне праксе , доноси председник Општине Рашка, по прибављеном мишљењу Локалног савета за запошљавање.

Општина Рашка задржава право да приликом одлучивања по поднетом захтеву изврши корекцију броја лица, у складу са расположивим средствима.

Одлука о спровођењу програма стручне праксе доноси се у року од 30 дана од дана подношења захтева.

V ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА 

Национална служба, Општина Рашка и послодавац у року до 30 дана од дана доношења одлуке о спровођењу програма стручне праксе закључују уговор, којим уређују међусобна права и обавезе. 

У циљу закључивања уговора, послодавац је у обавези да Националној служби достави потписан уговор о стручном оспособљавању са незапосленим лицем на стручној пракси.

Након закључивања уговора са послодавцем, Национална служба, Општина Рашка и лице на стручној пракси закључују уговор којим се регулишу међусобна права и обавезе.

Датум почетка спровођења програма стручне праксе мора бити после датума доношења одлуке о спровођењу програма стручне праксе. 

VI ОБАВЕЗЕ ИЗ УГОВОРА 

Послодавац је у обавези да:

-стручно оспособљава незапослено лице у дужини трајања уговорне обавезе; 

-оспособи незапослено лице за самосталан рад у струци, у складу са законом, односно актом о организацији и систематизацији послова; 

-доставља Националној служби извештаје о присутности лица на стручној пракси, у складу са уговором;

-организује лицу полагање приправничког/стручног испита за самосталан рад, односно обезбеди доказе о оспособљавању неопходне за полагање испита пред надлежним органом,

-изда потврду о обављеној стручној пракси, односно положеном приправничком/стручном испиту;

-омогући Националној служби контролу реализације уговорних обавеза и

-обавести Националну службу о свим променама које су од значаја за реализацију уговора у року од 8 дана од дана настанка промене.

У случају прекида стручног оспособљавања лица, послодавац може да у року од 30 дана од дана прекида стручног оспособљавања, изврши замену са другим незапосленим лицем које испуњава потребне услове за преостало време дефинисано уговором. 

VI ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Јавни позив је отворен 14 дана од дана објављивања на сајту Националне службе за запошљавање www.nsz.gov.rs  и огласној табли Филијале Краљево-Служба Рашка и на сајту општине Рашка www.raska.gov.rs

ЗАХТЕВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ СТРУЧНА ПРАКСА – 2014 МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ О В Д Е!