Полагањем венаца на споменик у Јошаничкој Бањи,  данас је обележено  50 година од смрти Милунке Савић,  хероине Блканских и Првог светског рата и једне од најодликованјих жена у историји ратовања. Венце су положиле делегације Општине Рашка, МЗ Јошаничка Бања,Удружења бораца и Актива жена из Јошаничке Бање.

Милунка Савић рођена је у  Копривница код Јошаничке Бање. По објављеној мобилизацији, октобра 1912, Милунка се пријавила на једном од мобилизационих зборишта у Београду и регистровала се под именом Милун Савић. Под тим мушким именом борила се у балканским ратовима 1912. и 1913. године. У то време женама није било дозвољено да буду војници и учествују у борбама. Њен стварни идентитет откривен је после рањавања, у бици на Брегалници, 1913. У Првом светском рату била је борац – бомбаш легендарног „Гвозденог пука”, најелитнијег Другог пука Српске војске „Књаз Михајло”. У јесен 1915, у Македонији, тешко је рањена у главу и тако повређена са осталим борцима повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт, у свој пук, где је учествовала у биткама 1916. Посебну храброст показала је у бици на Кајмакчалану, када је заробила 23 бугарска војника. У балканским ратовима и Великом рату рањавана је четири пута.Милунка Савић је учествовала у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године. За показану храброст и војничке врлине добила је бројна одликовања: Албанску споменицу, Орден Карађорђеве звезде, Орден Светог Михајла, Орден Светог Ђорђа, Златну Карађорђеву звезду са мачевима, Златну медаљу за храброст „Милош Обилић”- Носилац је Ордена Легије части четвртог и петог реда. Као једини страни држављанин и борац у Великом рату, одликована је француским Ратним крстом са златном палмом.

Умрла је 5. октобра 1973. године у Београду и сахрањена је у породичној гробници на Новом гробљу. Њени посмртни остаци су 10. новембра 2013. године пренети у Алеју великана.