Предлог пројекта "Уређење излетишта и видиковца на јавној површини 'Молитва' у Доњем Казновићу, МЗ Казновићи“, поднет од неформалне групе чији је представник Бранко Зечевић, одбијен је Закључком Комисије за доделу средстава 3.9.2024. године.

На основу тачке 5. Јавног позива за финансирање пројеката од јавног интереса - програма локалног партнерства „УДРУЖИМО СЕ“ (II II-01, 431, 22.7.2024. године), учесници конкурса имају право приговора Комисији на предлог ранг-листе, у року од 8 (осам) дана од дана објављивања Предлога на званичном сајту Општине Рашка. Предлог ранг-листе је објављен на званичном сајту Општине Рашка 3.9.2024. године.


Представник неформалне групе, Бранко Зечевић, поднео је приговор Комисији за доделу средстава 11.9.2024. године. Уз предметно образложење, подносилац приговора је у прилогу доставио следећа документа:

Потписи грађана – покретача иницијативе –пројекта;
Сагласност ЈП „Србијашуме“ шумско газдинство „Шумарство“ Рашка;
Записник комисије за издавање Сагласности ЈП „Србијашуме“ ШГ „Шумарство“ Рашка,
Пријавни формулар са новим уписаним редним бројевима месеца за реализацију планираних активности, у три примерка.

У предметном образложењу се као разлог за недостављање Сагласности носиоца права својине односно корисника земљишта на којем су планиране пројектне активности, у предвиђеном року (до 30.8.2024. године), наводи немогућност чланова комисије да изађу на терен јер су били на годишњем одмору.

Листа потписа грађана, према образложењу представника неформалне групе, је достављена у предвиђеном року. Наводи се и да је надлежна општинска служба утврдила да је део потписника са неизмиреним пореским обавезама по основу пореза на имовину или су прешли одређени порески лимит. Представник неформалне групе сматра да се, из горенаведеног разлога, морало приступити промени лица која чине неформалну групу грађана и обновити цео поступак креирања нове неформалне групе и листе потписника. У предметном образложењу се истиче да је Јавни позив за финансирање пројеката од јавног интереса  - програма локалног партнерства „УДРУЖИМО СЕ“ расписан у време годишњих одмора те да није било могућности да се у оквиру остављеног продуженог рока прикупе сви потребни потписи у оквиру Листе покретача иницијативе. Зечевић је у образложењу навео и да су имали одређен број потписника који је оправдано био одсутан због здравствених разлога. Као још један проблем, у предметном образложењу се наводи тешкоћа окупљања потписника иницијативе у селу а из следећих разлога:

„пунолетни млађи мештани села који су дали своје потписе и подржали иницијативу провером надлежне службе утврђено је да немају имовину или нису порески обвезници и њихови потписи су одбачени;“
„старији мештани села у већини случајева живе у кућама које су наследили од својих родитеља а чије су куће изграђене пре доношења Закона о озакоњењу објекта или живе у објектима који су изграђени без грађевинске дозволе или су у поступку легализације објекта. Провером надлежне службе њихови потписи су одбачени;“
„одређени број потписника је прешао порески лимит или није измирио своје обавезе по основу пореза на имовину и њихови потписи су провером надлежне службе одбачени.

У предметном образложењу се наглашава да сва документација, која је требало бити достављена у предвиђеном року као допунска документација, не може бити разлог за одбацивање предлога пројекта из разлога што је достављен најбитнији садржај документације за предлог пројекта: пријава предлога пројекта, буџет пројекта, оверен предмер и предрачун радова и ост. документа.

Комисија за доделу средстава је горенаведени приговор разматрала 12.9.2024. године. Мишљењем већине чланова и чланица Комисије за доделу средстава, горенаведени разлози односно образложења, уз чињеницу да је пројектна документација комплетирана и исправна у потпуности, су уважени. Претходно, предметни предлог пројекта је позитивно оцењен, с просечном оценом 81,8 бодова.


Закључком се предметни приговор условно прихвата односно предметни предлог пројекта се условно одобрава за реализацију а у случају стварања могућности за издвајање додатног износа буџетских средстава у оквиру пројекта „УДРУЖИМО СЕ“. У Предлогу решења за суфинансирање пројеката у оквиру локалног програма партнерства „УДРУЖИМО СЕ“, а које доноси Општинско веће Општине Рашка, предметни предлог пројекта ће бити рангиран на резервној листи.

Не постоји право жалбе на Закључак.

У Рашки, 13.9.2024. године              
Председник Комисије за доделу средстава
                                                                                               
Ђорђе Радоичић
Општинска управа Општине Рашка