Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас у Рашки тематски летњи камп за децу из региона и дијаспоре „Здрава дијаспора – Копаоник 2023“. Отварању кампа присутвовао је и председник општине Рашка Немања Поповић, као и инструктор и руководилац кампа, мајор Владица Врбничанин.

Милићевић је истакао да је поносан на то што су деца из дијаспоре и региона окупљена у овом кампу и што су дошли у Србију, без обзира на то где живе, при чему им је поручио да чувају свој језик, писмо, традицију и културу, а да ће отаџбина увек бити уз њих.

Председник општине Рашка Немања Поповић је деци учесницима кампа том приликом пожелео да са Копаоника понесу најлепше утиске и да су увек добродошли у Рашку.

Министар је част да отворе камп препустио четврици малишана којима је учешће у овом кампу истовремено и први њихов долазак у Србију. Сви они су обећали да ће долазити и наредних година и да никада неће заборавити своју отаџбину. 

У кампу је окупљено више од 60 малишана који ће кроз пет дана боравка, поред спортских активности, проћи обуку у орјентацији у природи, основама каратеа, као и упознавању природних, културних и историјских знаменитости Рашког округа.

Организатор кампа је Општина Рашка, док обуку воде искусни инструктори из удружења ветерана 72. специјалне бригаде „Соколови“, а трошкове организације сноси Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.