Данас је у Рашки усељено 18 породица у новоизграђене објекте за социјално становање. Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији’’ (EU SHAI) обезбедио је комплетно намештене и опремљене станове за породице које припадају најосетљивијим друштвеним групама.
Кључеве нових станова уручили су председник Општине Рашка Немања Поповић, представник Делегације ЕУ у Србији Герхард Залцер, в.д. Помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Татјана Миленковић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Рејхан Куртовић, и представница вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији и менаџерка EU SHAI програма Драгана Милошевић.
Догађај је отворио председник Општине Рашка Немања Поповић и поделио задовољство што ће се данас, у оквиру пројекта „Градимо и радимо за инклузивну Рашку – Европски програм стамбене подршке и активног укључивања“, у комплетно опремљене новоизграђене објекте за социјално становање у насељу Кучевски луг уселити 18 породица које припадају ромској заједници.
‘’Четрдесет пет особа данас ће добити кров над главом, али и сигурност да храбро наставе у нове животне победе. Када говоримо о инклузији Рома и Ромкиња на локалном нивоу не можемо очекивати њихову потпуну интеграцију у систем образовања, социјалне и здравствене заштите и запошљавања без обезбеђивања адекватних услова становања’’ - истакао је Поповић.
Како је навео, кроз овај програм спроведене су и мере инклузије захваљујући којима су деца укључена у вртић, припремни предшколски програм и основно образовање.
‘’Корисници су добили подршку за јачање капацитета породице и остваривање права из области социјалне и здравствене заштите, обуку за вожњу, као и обуку за тражена занимања. Посебну захвалност на сарадњи и посвећености дугујемо донатору пројекта Европској Унији, надлежним министарствима, као и УНОПС-у, који имплементира програм у Србији’’ - закључио је Поповић.
Представник Делегације ЕУ у Србији Герхард Залцер истакао је да је за све присутне ово емотиван моменат, а посебно за оне који ће од данас имати нови дом. ‘’Програм ‘’Подршка Европске Уније социјалном становању и активној инклузији’’ осмишљен је да побољша примену политке социјалне инклузије у Србији и обезбеди одржива стамбена решења за најосетљивију поплулацију’’ - нагласио је Залцер.
Према његовима речима, Европска Унија издвојила је 27 милиона евра за спровођење овог Програма, а канцеларија Уједињених Нација за пројектне услуге (УНОПС) изабрана је да га спроведе у Србији.
‘’Желео бих да се захвалим тиму који посвећено спроводи пројекат, Општини Рашка, Центру за социјални рад Рашка и свим осталим партнерима јер синергија која постоји између њих омогућава постизање важних резултата за све кориснике пројекта и осетљиве групе у Рашки’’ - истакао је Залцер.
Донација Европске уније за спровођење пројекта у Рашки износи 823.000 евра, и он ће обухватити укупно 27 породица, које ће добити стамбену и подршку у активној инклузији.
Татјана Миленковић, в.д. Помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, пожелела је срећу корисницима на новом почетку. ‘’Овај и сваки следећи сличан пројекат је потврда добре државне политике. Надам се да ће породице које се данас усељавају искористити ову прилику за нови почетак. Посебно ми је драго што данас видим много младих људи који крећу новим путем’’ - нагласила је Миленковић.
Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Рејхан Куртовић истакао је да Влада Републике Србије води одговорну политику у свим секторима друштва. ‘’Између осталог, заједничким снагама делујемо на побољшање и инклузију свих маргинализованих група у свим друштвеним сферама у Републици Србији. То је веома битно, јер одговарајућим стамбеним решењима осигуравамо будућност и просперитет најосетљивијим категоријама становништва“, рекао је Куртовић.
Он се захвалио свим донаторима и партнерима, представницима ресорних министарства, локалне самоуправе и организација цивилног друштва без којих, како је рекао, не би било могуће реализовати све оно што се кроз овај Програм постигло и остварило.
„Уз помоћ овог пројекта створени су најзначајнији предуслови за почетак новог живота и просперитет припадника осетљивих група, и уз то подстрек за још низ активности и мера које доприносе њиховом интегрисању у нормалне животне токове наше заједнице“ - закључио је Куртовић.
Драгана Милошевић, представница вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији, која спроводи програм ‘’Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији, захвалила се свима на сарадњи која је довела до постизања одличних и важних резултата. ‘’УНОПС ради свуда по свету. Његова мисија је да помогне људима да изграде бољи живот и државама да остваре мир и одрживи развој. Сматрам да смо сви заједно показали да смо том циљу били посвећени и да смо тако дошли до резултата’’ - истакла је Милошевић.
Она се посебно обратила и породицама које се данас усељавају у нове домове. ‘’Вама, драге породице, хвала на стрпљењу. Сви знамо како је ово изгледало пре око две и по године, када смо почели да разговарамо о томе да на овој падини изградимо овако лепе објекте. Од срца вам желим да напредујете још више - да ваша деца редовно иду у школу, да се запошљавате, да све оно што сте добили као подршку у овом Програму постане још боље’’ - рекла је Милошевић.
Мира Јовичић, корисница Програма која се данас усељава у нови стан, истакла је да је живела са свекрвом и унуком у тешким условима, у једној соби без купатила. ‘’Барака ми је изгорела од темеља до крова, тако да сам остала на улици. Моја унука Хелена је сада добила подршку у школи. Ја сам прошла обуку за радника на одржавању хигијене и сада могу да се запослим, како бих Хелени и себи омогућила бољу будућност. Захваљујем се свима, највише Општини Рашка и донаторима, што су омогућили нама Рокињама и Ромима да у Рашки можемо срећно да живимо’’ - рекла је Јовичић на крају свог обраћања.
Европска унија је за програм „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији’’ определила 27 милиона евра, и он се, поред Шапца, спроводи у још 18 градова и општина у Србији. У оквиру овог Програма, 381 породица добија кров над главом и подршку у активној инклузији. Програм спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге - УНОПС.

Рашка, 23. август 2023.